Michiel Smits

Donderdag 9 december werd ons een gastcollege voorgeschoteld, wat helaas de hongerige trek niet verhielp, maar wel zeer interessant was. Michiel is momenteel student aan de Technische Universiteit en heeft een aantal jaar geleden aan de Academie voor Bouw te Tilburg zijn hbo-diploma behaald. Destijds studerend in Tilburg raakte hij in aanraking met een project in Kenia, waardoor hij later de stichting BACK2AFRICA oprichtte. Hij zet zich in voor verscheidene lokale ontwikkeling-projecten, in combinatie met zijn onderzoek aan de TU. Hij probeert de behoefte van de bevolking te combineren met de organisaties. Zo werkte hij voor een lely / rozen (niet zeker) kweker, die de verkeersomstandigheden wil verbeteren voor zijn werknemers. Eerst leefde zij in clans om de kwekerij heen, in ronde hutjes gebouwd van leem en takken. Nu helpt de organisatie UNhabitat ze om verbeterde woningen en openbare voorzieningen te bouwen van o.a. steen.
Zoals Michiel zelf al aan gaf ligt hier het gevaar van cultuur-verval. Doordat ‘wij’ westerlingen zich gaan bemoeien met hoe zij beter kunnen leven, vergeten we vaak bepaalde tradities en gewoontes mee te nemen in onze gedachtegang van het ontwerpproces. Een klein voorbeeldje gaf hij met de nieuwe woningen die werden gebouwd, capabel voor maximaal vier a vijf kinderen terwijl de gemiddelde Keniaanse familie vaak het dubbele omvangt. Zo doet Michiel onder andere onderzoek naar wat de mensen zelf willen, wat zijn hun belangen, waar voelen zij zich prettig bij.

Ik denk dat wij westerlingen zeker een poging moeten wagen het leven voor hen te beteren, maar de vraag is (en zal altijd blijven) of het ook beter is. Soms is het beter om dingen te laten zoals ze zijn, omdat we ons niet altijd kunnen verplaatsen in een ander persoon, naar zijn / haar waarden. Er zijn altijd dingen die wij over het hoofd blijven zien, omdat we simpelweg anders zijn opgegroeid. Ook al hebben we de beste bedoelingen, nog is dit geen garantie voor verbetering. Daarom lijkt het mij juist zo interessant om de juiste balans te vinden in de verbetering vanuit westerse kennis, maar behoud van lokale principes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten